Energie verbruik

 

Energie verbruik

 

Hoeveel verbruikt uw spa?

 

 

Hier gaan de meest uiteenlopende verhalen de ronde, wat je waarschijnlijk het meest zal horen is een verbruik van “1€ / dag”, een simpele uitleg waar geen logica achter steekt. Het verbruik van een spa moet je opsplitsen in 2 factoren. We veronderstellen een spa met volgende gegevens: 2.3m x 2.3m x 0.92m, 2 jetpompen, blower, filtratiepomp, ozonator, cover, LED verlichting, …

 

 

-Stand-By verbruik

 

Dit is het jaarlijks verbruik, om de spa op temperatuur te houden 37.5 ° en het water te filteren, dit varieert van 2000/3000 € voor Chinese makelij, 1200 € Amerikaans spa zonder aparte filtratiepomp (filtratie gebeurt door een jetpomp op lage snelheid), 850 € voor een Amerikaanse spa met 24 H filtratiepomp en 240 € voor een BO-SPAS en de betere spa-merken.

 

 

- Het verbruik tijdens een kuur van 30 min

 

Gebaseerd op de bovenvermelde spa, wel is de spa ingesteld dat het verwarmingselement blijft werken als je de jetpompen aanlegt. Voor een spa met 2 jetpompen, heb je een verbruik van 0,45€/30 min. Voor een spa met 1 jetpomp mag je reken aan 0.35€/30min.

Als je de 2 factoren optelt bekom je het verbruik per jaar, de ene spa wordt 3 maal per week gebruikt, de andere 2 maal per dag. Gemiddeld mag je er van uitgaan dat de spa 2 tot 3 maal per week gebruikt wordt. Een gezin met meerdere kinderen zal wat meer verbruiken dan een gezin met 2 personen.Wij hebben onze verbruiken niet berekend op een stuk papier maar door middel van digitale KW meters aangesloten aan onze spa’s. Hierdoor weten wij precies wat het verbruik is. Dus geen simpele berekening op papier. De door ons opgeven waarden zijn bekomen door, programmeerbare filtratie, ons gepatenteerde isolatiesysteem, “STRONG WALK-ON” cover, “SMART-HEAT” software en “EMB” ozonator.

 

 

 

Door wat kan het verbruik beïnvloed worden ?

 

 

- Kwaliteit en dikte van de isolatie

 

Bij volschuim geïsoleerde spa's moet je er op letten dat de 4 zijden geïsoleerd zijn, meestal is er één zijde niet geïsoleerd en resulteert dit in 25 % energie verlies. Een ander systeem is het bespuiten van de kuip met PU schuim, met dit systeem benut men de warmte die de pompen produceren niet !! Ons systeem is gebaseerd op het efficiënt isoleren, zoals je een woning isoleert, het dak, de vloer en de buitenmuren. Bij onze spa’s zijn dat de cover 13 cm, de bodem 5 cm en de omkasting 5 cm.

 

 

- De plaats waar de spa komt te staan

 

Plaats de spa op een plek uit de wind en niet te ver in de tuin.

Plaats je de spa vol in de wind, dan mag je rekenen op een verdubbeling van je verbruik door de continu afkoeling van de wind

 

- De cover

 

Een lichte of dunne cover heeft een grote invloed op het verbruik. De wind kan gemakkelijker onder de cover waaien, wat een snelle afkoeling veroorzaakt.

De isolatiewaarde van het binnenste materiaal van de cover is ook van groot belang. Ieder soort isolatiemateriaal heeft een lambda-waarde. Wij gebruiken Geëxpandeerd polystyreenschuim met lambda waarde van 0.033

De dikte van een cover is ook belangrijk. wat heb je aan een cover met een hoge Lambda waarde als de dikte miniem is. Onze covers zijn 13-11 cm dik en hebben hierdoor een R-waarde van 3.94, doordat ze iets zwaarder zijn hebben zijn niet onderhevig aan opwaaien. Voorbeeld dunne cover met betere Lambda waarde: 8 cm Polyurethaan (PUR) = 0.08 / 0.28 = 2.85 R-waarde of 27% minder isoleren + sneller opwaaien.

Verpakking van het isolatiemateriaal, de meeste isolatie wordt verpakt in een dunne doorzichtige PE folie die wordt toegetaped. De dampen tussen het water niveau en de cover zijn redelijk agressief, deze dampen vernietigen de PE folie, waardoor de dampen in de isolatie penetreren. Gevolg na enkele maanden weegt de cover dubbel zoveel, isoleert niet meer, is bijna niet meer te openen en hangt door.

 

- Filtratiepomp

 

Je zal zeker over een 24H filtratiepomp horen. Bij professioneel gebruik is dit zeker nodig, omdat het spawater constant wordt vervuild.

Bij particulier gebruikt is 24H filtratie zeker niet nodig, als je 4 maal per week 30 min. uw spa gebruikt, maakt dat een watervervuiling van 2 uur.

Wij maken gebruik van een kleine 180/240 W programmeerbare filtratiepomp, die we standaard op 4 uur filtratie instellen (naar gelang de grote van de familie). Dit betekent 1/6 verbruik dan een 24H filtratie systeem en de klant kan zelf programmeren tot minimum 2 uren filtratie. Dat betekent dat het verbruik wordt herleid naar1/12.

 

-Max-Flow

 

Door al de filtratie leidingenen vanaf de filters tot aan de terugsteek in de kuip te monteren in 1,5" creëren we een maximale flow.

Dus een filtratiepomp die 240 L/Min kan stuwen zal hierdoor ook werkelijk 240 L/min. stuwen en niet zoals de meest constructeurs na de verwarming een manifold plaatsen die de flow herleid tot ⅓, dus 240 L/min wordt 80 L/min.

Door de Max-Flow kunnen we de filtertijden drastisch verlagen gezien we de nodig filtratie kunnen bereiken in een veel korter tijdspanne.

 

 

LET ZEKER OP HET VOLGENDE!

 

Is er een aparte kleine filtratiepomp en is deze programmeerbaar ?

Hoe dik is de cover ?

Is er spa-bodem en is deze geïsoleerd ?

Zijn de wanden goed en voldoende geïsoleerd ?

Waar wordt de spa geplaatst ?

Staat de spa in de volle wind ?

Steken de kussens of knoppen niet boven de spa-kuip ?

Sluit de cover mooi aan de spakuip ?

Contacteer ons voor verdere info of voor de spa's te testen

 

Contacter nous de plus amples renseignements ou pour tester le spas

 

Contact us for further info or to test the spa's

logo BO-SPAS