Warmtepomp

WARMTEPOMP

Is een warmtepomp rendabel gekoppeld aan een spa?

 

 

 

 

NEEN, EEN WARMTEPOMP IS NIET RENDABEL VOOR EEN SPA

 

Het principe van een warmtepomp is goed, maar de toepassing op een spa is jammer genoeg niet rendabel genoeg in België. Het is wel rendabel om een buitenzwembad een maand vroeger/later te kunnen gebruiken.

 

Wel of niet een warmtepomp?

 

U zal worden overdonderd met "COP waarden" van 1 over 4-5-6 , dit betekent dat als je 1KW erin stopt, je 4-5-6KW warmte terug krijgt. Dit is enkel bij een buitentemperatuur van 20°. Jammer genoeg wonen wij in ons klein Belgenland, waar we deze temperaturen weinig halen. Mogelijk wel in de zomer, maar dan verbruikt uw spa ook het minst.

 

Bij 7° hebt je nog een COP van 1 over 1, dus geen winst. Onder de 7° mag de COP tabel om draaien. Hou ook rekening dat een warmte pomp een bijkomend toestel is dat naast uw spa geplaatst wordt en dit toestel een ventilator heeft, die wanneer hij nieuw is weing lawaai maakt, maar na verloop van tijd anders gaat klinken. En natuurlijk betaal je ook voor dit toestel ongeveer 1250€ tot 3500€. Deze meerprijs haal je eruit na 20 à 30 jaar, dan is het allang toestel versleten.

 

 

Conclusie

 

Het is verstandiger de spa beter te ontwikkelen zodat hij weinig verbruikt. Isolatie en sturing spelen hier een grote rol in. Onze spa's zoals de BO-05 verbruikt 150€/jaar (stand-by verbruik/ideale opstelling), zonder de meerprijs van een extra toestel.

Contacteer ons voor verdere info of voor de spa's te testen

 

Contacter nous de plus amples renseignements ou pour tester le spas

 

Contact us for further info or to test the spa's

logo BO-SPAS